Yıl sonu iyimserliği etkisini sürdürüyor

Tatil rehaveti piyasaları etkisi altında tutsa da varlık fiyatlarının yılın son haftasında yukarı yönlü hareket etme eğilimini koruduğunu görüyoruz. Brexit riski ve mali teşvik paketi belirsizliği gibi uzun süre gündemi meşgul eden konu başlıklarının sorunsuz atlatılmasının yanında korona virüs aşılarının dağıtımına devam edilmesinin küresel iyimserlikte önemli rol oynadığını söyleyebiliriz. Cumhuriyetçilerin mali teşvik paketinde yer alan 600 dolarlık ödemeyi 2000 dolara yükseltmeyi hedefleyen tasarının Senato’da oylanmasını engellemesi bir miktar baskı yaratsa da önemli bir bozulma göze çarpmıyor. İçeride ise TL’nin diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden de pozitif ayrışarak güç kazanmaya devam etmesinin risk iştahını canlandırdığını görüyoruz. Daha fazla güç kazanılmasını sağlayacak çok fazla neden olmasa da mevcut tablonun yakalanan momentum eşliğinde etkisini sürdürmesini bekliyoruz.

 

BEKLENTİLERİMİZ

Borsa İstanbul iyimserliğini koruyor. Küresel piyasalarda iyimserliğin ön planda olmasına ek olarak TL’nin değer kazanma eğilimini yılın son haftasında devam ettirmesi Borsa İstanbul’a pozitif yansıyor. Bu kapsamda BIST-100 endeksinin bir süre aşmakta zorlandığı 1440 puan direncinin üzerinde kapanış yaptığını görüyoruz. Endeksin bu seviyenin üzerinde tutunması durumunda ilk hedefi 1480 puan seviyesi olacaktır. Yurtdışı piyasaların kısmen ivme kaybetmiş olması BIST açısından zorlayıcı olsa da TL’nin değer kazanma eğilimini ne ölçüde devam ettireceğinin bugün sergilenecek performansta belirleyici unsurlardan biri olacağını düşünüyoruz.

EUR/USD’de kazanımlar sınırlı kalıyor. Hafta başından bu yana EUR/USD paritesinde anlamlı bir değişim göze çarpmazken mali teşvik paketinde artış olabileceği beklentisi ile sınırlı değer kazanımları ile hareket edildiğini görüyoruz. Bu noktada teknik açıdan baktığımızda da şimdilik çok önemli bir değişim görmüyoruz. Her ne kadar 1,22’nin üzerinde kalınması ve sınırlı değer kazanımları pozitif olsa da daha güçlü bir eğilimden bahsedebilmek için 1,23’ün geride bırakılması gerektiğini düşünüyoruz. Paritenin yılı mevcut seviyelerden çok fazla uzaklaşmadan tamamlayacağına yönelik beklentimizi ise koruyoruz.

 

TL kazanımlarını ileri taşıyor. TCMB’nin geçen hafta piyasa beklentisinin de ötesinde bir faiz artırımı ile piyasalara son derece güçlü bir mesaj vermesinin ardından teknik açıdan kritik bir nokta olan 7,50 seviyesinin aşağı yönlü geçilmesi TL’ye daha fazla momentum kazandırmış durumda. Bu kapsamda diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrışmaya başlayan TL’nin dolar karşısında 7,40 seviyesinin altını test ettiğini görüyoruz. Teknik açıdan bakıldığında ise 7,50 seviyesin altında kalınmaya devam edildikçe 200 günlük hareketli ortalamanın geçtiği 7,30 seviyesinin hedef olduğunu söyleyebiliriz.

Ons altın sakin seyrediyor. Haftanın hemen başında teşvik paketine ilişkin pozitif haber akışının desteği ile yönünü yukarı çevirerek 1900 doları test eden altının ons fiyatı kazanımlarını önemli ölçüde geri verdikten sonra yatay bir seyir izliyor. Temsilciler Meclisi’nin mali teşvik paketinde yer alan 600 dolarlık ödemeyi 2000 dolara çıkarmayı kabul etmesine karşın bunun altın fiyatları açısından itici bir güç olarak çalıştığını söylemek zor. Kaldı ki Senato dün bu yöndeki teklifi oylamadı. Ancak bir sürpriz olması ve Senato’nun da onay vermesi durumunda altının hızlı bir şekilde 1900 doların üzerine yükselmesi şaşırtıcı olmayacaktır. Teknik görünümde ise şimdilik anlamlı bir farklılık görmezken 1850 ve 1910 seviyelerini izlemeye devam ediyoruz.

Kaynak ÜNLÜ Menkul
Hibya Haber Ajansı




Ek bilgi

İstanbul - Pendik Hava Durumu Öğrenmek için tıklayabilirsiniz

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Trabzonspor'da yeni pay alma hakkı kullanım tarihleri

Küresel piyasalar

BISTECH pay piyasası alım satım sistemi duyurusu